Tips og tricks mod ondt i ryggen

Har du tit problemer med din ryg? I denne tekst får du råd og tips til hvordan du nogle gange ville kunne afværge rygsmerter. Denne artikel er ikke en akademisk artikel, men snarere husråd og udtryk for god snusfornuft. Så brug ikke disse råd som en evidens artikel, men som tips og tricks du eventuelt kan bruge til dagligt!

Tips til at undgå ondt i ryggen

De følgende forslag kan nogle gange hjælpe ved smerter:

  1. Brug din krop aktivt i din fritid
  2. Brug din krop mere fysisk på arbejdet – for personer med arbejde ved kontorpladser så er hæve sænkeborde en rigtig god løsning (se mere om hæve sænkebord her)
  3. Træn dine rygmuskler – læs mere om træning af ryg her hos Gigtforeningen
  4. Træn din mave – det kan også forebygge mod hård mave
  5. Styrk din bækkenbund med bækkenbundsøvelser – Det kan du blandt andet gøre med her
  6. Løft rigtigt – Det kan du finde yderligere om her hos BFA
  7. Lav muskelpumpeøvelser
  8. Sid ordentligt – Det handler om at bevæge sig mens man sider læs mere her hos DR og Guiden til ergonomiske kontorstole – hold dig for guds skyld fra billige kontorstole a la dem her

Rygsmerterne er på vej ved tegnet: Stiv ryg!

En af de første tegn på at du er ved at udvikle rygsmerter er en stiv ryg. Så det er et vink med en vognstang, hvis du begynder at få stiv ryg. Så er det bare med at komme igang med at bevæge sig, og laver ovenstående øvelser. På den måde vil du kunne forebygge dig ud af rygsmerter!
Er du i tvivl om hvordan du skal håndtere din ryg, stivhed og eventuelle smerter, så kontakt din fysioterapeut eller ergoterapeut. De har en uddannelse og erfaring i at assistere dig med din ryg og andre smerter i kroppen!

Se eventuelt også de her hjemmesider: