Alle kender de to ord selvværd og selvtillid, og de fleste har også en god, overordnet forståelse for hvad de betyder. Værd er noget med, at man føler, man har værdi, og tillid må være noget, omkring at man tror, eller har tillid til sig selv. Men hvis man vil forsøge, at forskellen mere tydeligt, så bliver det straks mere tricky, men lad mig prøve at forklare her.

Selvværd, at man har troen på, at man har en værdi. I socialt sammenhæng er det vigtigt, at man har selvværd for. så kan man hvile i sig selv, uanset hvilket selskab man er i. Er jeg flot nok? Er jeg klog nok? Hvorfor vil han eller hun ikke lege med mig? Kan nogen overhovedet lide mig? Dette er essentielle spørgsmål, som for børn ligger ubevidst, men for de unge teenagere bryder frem til overfladen.

Fundamentet for selvværd skabes tidligt i barnet, men, uanset hvilket udgangspunkt man har, så kan man arbejde med sit selvværd. Det er vigtigt, at barnet i de tidlige år føler sig elsket og værdsat, og måske vigtigst af alt tryg. Ved at disse tre faktorer er i spil, giver det mulighed for barnet at udvikle sin egen identitet. Selvværdet har stor indflydelse på, hvordan man som person føler sig i sociale sammenhæng.

Selvtillid drejer sig om at have konkret selvtillid til sine evner, det kan være, at et barn har masser af selvtillid omkring at spille fodbold, for det føler barnet, at det er god til. Det sjove ved selvtillid er, at det ofte let kan sprede sig til nye områder. Eksempelvis er man god til fodbold, så har man mere tillid til, at man kan blive god til håndbold og så videre.

Det er vigtigt, at man for børn stimulerer deres leg i de tidlige år, for det er her, at de primære evner omkring læring udvikles. Det skal være en balance mellem udfordring og succes, så barnet føler sig udfordret, men ikke så meget, at det giver op efter flere forsøg.

En psykolog forklarede mig for mange år siden forskellen på selvværd og selvtillid på denne måde.

Forestil dig Ulla, hun har altid været lidt introvert, hendes forældre var ældre forældre, der havde mere fokus på læring end på tryghed, kærlighed og sociale evner. Og hendes sociale færdigheder ikke supergode, derfor føler hun sig usikker i større selskaber, eller med nye mennesker, efter sociale arrangementer bliver hun altid lidt deprimeret og tvivler på om hun er noget værd, og om andre kan lide hende. Men Ulla har flere områder, hun føler sig god til, blandt andet matematik, her er hun på højeste niveau og kan brillere i undervisning og til eksamen.

Mange unge døjer med lavt selvværd, og det tyder på, at de sociale medier har stor indflydelse på dette. Hos ungtilung.com hjælper de unge der har problemer med selvværd og selvtillid.